Здрави деца = Щастливи деца

Детското затлъстяване е станало  често срещан проблем в цял свят. Последствията са видими като остеоартритни проблеми, сънливост през деня, отклонение на поведението в училище, намаляване на самочувствието и самопреценката. Затлъстяването също така увеличава риска от развитие на хронични заболявания в по-късна възраст. 

Нездравословното хранене е общото сред децата. В Европа, например, 9% от децата пропускат закуската, докато 21% не консумират редовно плодове или зеленчуци, а  43% често пият подсладени напитки.

Заседналият начин на живот също е от голямо значение. Около 16% от децата спортуват обикновено  един час в седмицата, докато 36% гледат телевизия и/или играят видео игри повече от два часа на ден. Освен това, окуражавайки заседналия начин на живот, телевизионните реклами изкушават децата да купуват нездравословни храни и напитки.

Добрата новина е, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да бъдат предотвратени и телесното тегло  подобрено,  чрез прости промени в начина на живот. Промените в диетата трябва да включват осигуряване на 3 основни хранения на децата, където плодовете и зеленчуците са представени и са приготвени  разнообразно. Пълнозърнестите продукти и варива трябва да бъдат предпочитани  пред  рафинираните зърнени храни и белия хляб. Освен това, простите захари трябва да бъдат избягвани.

На децата не трябва да бъдат давани като награда висококалорични закуски и подсладени  напитки. Редовната физическа активност и достатъчен сън са също важни за поддържането на добро тегло за децата.

Ennio Battista, директор на списание “Живот и здраве”

© Health Ministries Department - EUD. All rights reserved
Read 2436 times

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Privacy